Te bereiken:

Te huur bij: Talent Kitchen

http://www.talentkitchen.nl/aanstormend-talent/fons-hendriks/

Voor contact: @FonsHen (www.twitter.com)

https://www.instagram.com/fonshendriks/




zondag 24 januari 2021

 Coronacratie


    In maart zijn de landelijke verkiezingen, dus laten we eens kijken naar wat opvalt in de afgelopen 10 jaar dat Mark Rutte onze premier is, in drie kabinetten welteverstaan. In zijn regeertijd zijn 12 bewindslieden opgestapt. Daarvan zijn negen van de VVD, twee PvdA’ers en één D66’er. 75 procent van de (gedwongen) vertrokken ministers en staatssecretarissen is van de VVD. Dat is een hoog percentage. Ik leg de foto's van de afgevallenen naast elkaar en lees de redenen van vertrek. Er zijn overeenkomsten bij de gevallen liberalen: de VVD’ers weten de Tweede Kamer niet juist in te lichten over heikele kwesties en het moeilijk tembare monster de Belastingdienst heeft velen de kop gekost. Eén ding is duidelijk: de VVD houdt graag onplezierige informatie voor zich.

   Premier Mark Rutte is eindverantwoordelijk, dus je zou denken dat in de verkiezingspeilingen de VVD het niet goed doet. Niets is minder waar. Rutte's liberale partij leidt de peilingen (Maurice de Hond) met 35 zetels. Ter vergelijking: Partij Voor de Vrijheid staat op plek twee met 24 zetels. Waarom houdt Nederland een hand boven het hoofd van Rutte? Ik probeer met een verklaring te komen aan de hand van nieuwsbronnen uit de mainstream media. Zeer pedant van mezelf, ik weet het.


Het verlies van Balkenende 

“In de geschiedenis zit meer herhaling dan vooruitgang”, aldus Brits filosoof John Gray. Ik kijk dus ter vergelijking naar onze vorige premier, Jan Peter Balkenende van het CDA. Hij heeft een regeerperiode van acht jaar volgemaakt, met vier kabinetten waarvan 14 bewindslieden vroegtijdig vertrokken zijn. Deze kwamen uit alle regeringspartijen: (D66: 4, VVD 3, Pvda 2, CDA 2, LPF 3) Dus geen partij viel op door slecht functioneren, ze functioneerden allen niet. Balkenende bleek onfeilbaar en wilde na het vierde kabinet er nog een vijfde termijn aan vastplakken. Hij was voor het CDA sowieso de enige optie als lijsttrekker, want de CDA-top had op het verkeerde paard gewed. Camiel Eurlings zou de opvolger van Balkenende worden, maar die bleek losse handjes te hebben. Mannen die vrouwen slaan, daar houden de Christenen niet van. 

In juni 2010 maakt de partij van Balkenende de grootste verkiezingsnederlaag mee. Zij gingen van 41 naar 21 zetels. Nederland bleek Balkenende-moe en wilde een nieuwe frisse politieke wind. Jan Peter B. trok zich direct terug uit de politiek en werd hoogleraar Wondenlikken aan Erasmus Universiteit Rotterdam. De VVD met Mark Rutte werd in 2010 voor het eerst de grootste partij.


Geen opvolger, daarom op eenzame hoogte

We zijn elf jaar verder en Mark Rutte is wederom lijsttrekker van de VVD bij de komende verkiezingen in maart. Waarom? Kort gezegd: er is geen opvolger. Net als bij het CDA in 2010. Kroonprins Klaas Dijkhoff was de gedoodverfde kandidaat om Rutte met pensioen te laten gaan, maar naar eigen zeggen had Dijkhoff die ambitie nooit uitgesproken en na een aantal incidenten (oa minister wachtgeld ontvangen, terwijl Dijkhoff Kamerlid was) besloot hij de Tweede Kamer te zullen verlaten na de landelijke verkiezingen in maart. Rutte staat dus op eenzame hoogte, omdat hij niemand van de VVD in zijn nek heeft hijgen.


"De mens leert van de geschiedenis dat de mens niet leert van de geschiedenis"

Even terug naar 2010, zo net voor de verkiezingen. Er was gemor vanuit het CDA op het herhaalde lijsttrekkerschap van Balkenende. In 2019 was dat ook hoorbaar binnen de VVD over hun lijsttrekker, allicht fluisterend. Anonieme bronnen vinden Rutte kleurloos, hij zou de partij geen smoel geven. Ter illustratie: tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 werd de campagne volledig opgehangen aan Rutte. Dat leverde geen winst op. Forum van Democratie was toen de grote winnaar en de VVD moest bescheidenheid tonen. En toch is Rutte weer lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Duits filosoof George Hegel zou tegen de VVD zeggen: “De mens leert van de geschiedenis dat de mens niet leert van de geschiedenis.” Waarom wordt door de VVD geen lering getrokken uit Balkenende’s verlies én het slechte resultaat van de Provinciale Staten in 2019? Corona is het antwoord.


Het corona-effect

Door het coronavirus is Rutte populair bij rechts én links Nederland. Volgens politicoloog Mattijs Rooduijn noemt men dit het rally-round-the-flag effect. Zo stelt hij in Trouw dat het volk in crisistijd zich achter de leider gaat schuilen, omdat hij de eenheid van het land moet vertegenwoordigen. En Rutte doet dat met verve, dat wordt door velen beaamd. Het was te zien bij de zetelpeiling van De Hond. Nadat het kabinet was gevallen ten gevolge van de toeslagenaffaire, leverde dat geen zetelverlies op voor de VVD. Corona wordt belangrijker geacht door het volk dan de toeslagenaffaire. We kunnen dat ook wel het corona-effect noemen.


Het coronavirus is allesbepalend

Stel Covid19 zou de wereld niet in haar klauwen hebben, dan voorspelt filosoof John Gray dat Rutte hetzelfde staat te wachten als Balkenende; een roemloze aftocht en niet de langstzittende premier ooit (Lubbers) van zijn troon kunnen stoten. Maar we leven in een tijd waar het coronavirus allesbepalend is en die filosofische rotsen als John Gray tot gruis maalt . Nederland staat achter Rutte de crisismanager, en hij zal de verkiezingen van 2021 winnen, ondanks de vele gevallen VVD-bewindslieden en andere smetten op zijn blazoen. Een vierde kabinet met Rutte dankzij de Coronacratie. 


Voor de complotgekkies onder ons: Nee, Rutte is niet verantwoordelijk voor het verspreiden van het corona-virus in Nederland om dwangmatig in het torentje te blijven. Bij deze een link met wetenschappelijk gefundeerde uitleg waar het coronavirus vandaan komt: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus